iEarn Talking Kites Around the World 2019/2020

Talking Kites Around the World je mednarodni projekt, zasnovan tako, da učenci v Sloveniji in po svetu 21. marca spuščajo zmaje z napisi o miru, prijateljstvu in tako ozavestijo vrednote, ki so pomembne za kvalitetnejše sobivanje na svetu.

Kdo je bil Janusz Korczak?

Henrik Goldszmitz (pisateljsko ime – Janusz Korczak) je opustil uspešno zdravniško prakso in prevzel vodstvo otroške sirotišnice. Leta 1939 so Nemci okupirali Poljsko in takrat se je prostovoljno zaprl k otrokom v Varšavski geto, kjer je z gledališko igro pripravljal otroke, da bodo lažje sprejeli smrt. Leta 1942 je iz sirotišnice na vlak moralo oditi skoraj dvesto otrok. Med vkrcavanjem na vlak je Korczaku nemški oficir ponudil, da ga reši, vendar Janusz svojih otrok ni zapusti, odšel z njimi v smrt.

Janusz Korczak se je zavedel, da otrokom tudi v najbridkejših časih ostajajo nebo – in zmaji, ki lahko vselej zajadrajo z vetrom in jim ohranijo košček otroštva. Od tod projekt Talking Kites.

Naša šola se je letos prvič vključila v projekt, ki je bil sprva mišljen kot sodelovalni projekt med 8. a in b razredom, nato se je priključil še 4. razred, ki je v času podaljšanega bivanja pod mentorstvom Matica Praznika izpeljal projekt.

Osmošolci so pod mentorstvom Marije Lampret spoznali projekt ter življenje in delo Janusza Korczaka, Renata Lesar Hržič jim je predstavila zgodovino holokavsta. Nato so v času razrednih ur pisali pesmi in misli na temo prijateljstva, miru, sodelovanja, strpnosti …. Spoznali so otrokove pravice v svetu in pri nas. Učitelj Matic Praznik je pripravil načrt za izdelavo zmajev.

Učenci so se zavzeto lotili dela, ki pa ga zaradi zaprtja šol niso uspeli dokončati. 13. 3. 2020 smo imeli namen zaključiti z delom, vendar ta dan ni bilo več vseh učencev v šolo, saj je bila razglašena pandemija (Covid-19). K izdelovanju zmajev smo ta dan povabili vse učence, ki so v šolo prišli, in prav vsi so z veseljem porisali še kakšnega zmaja. Tako je prvotni projekt osmošalcev postal kar projekt vseh učencev naše šole.

Pa še nekaj foto utrinkov

Več o projektu lahko preberete na povezavi.

Marija Lampret, Renata Lesar Hržič, Matic Praznik

Dostopnost