Zaključek bralne značke – Boštjan Gorenc Pižama
24. maja 2024

Štiri leta je minilo od prvih pogovorov in  končno smo se v živo srečali z  Boštjanom Gorencem – Pižamo. Najprej je skupaj z učiteljicami zaploskal 317. učencem, ki so letošnje leto opravili bralno značko (17 zlatih bralcev).

V zabavni  točki so ustvarjalca predstavili četrtošolci Zala, Gaja, Max, Eva, Lovro, Jurij in Anže. Navdušili niso  le prisotne gledalce, temveč tudi gosta.

Pisatelja Boštjana Gorenca smo pričakali pripravljeni. Z zanimanjem si je ogledal likovne stvaritve učencev, navdihnjene z njegovimi zgodbami, pesmimi in prevodi. Vtise z nastopa na naši šoli  si lahko ogledate na njegovem Facebook profilu.

Na humoren način nam je predstavil  avtorska dela,  prikazal kako iz mešanice besedila in sličic  nastane prava čarovnija – STRIP.  Največji izziv pri prevajanju Kapitana Gatnika in Pasjega moža so mu predstavljale vsem znane pesmice, saj ameriški otroci prepevajo drugačne pesmi od slovenskih.

Sedaj vemo tudi  zakaj imajo eni očetje dolge brade, eni strnišče (razložil izvor besede), nekaj pa jih je vsak dan sveže obritih. Pa še nekaj o tem kakšen okus ima luna, kako na morskem konjičku spoznavaš morsko obalo in kdo je boter. V imenu vseh staršev je otroke prosil, naj ob vikendih zjutraj  ostanejo kakšno  minuto dlje v  svoji sobi.

Starejšim učencem je na svoj način predstavil pomembne slovenske  literarne umetnike in njihova dela (pa še kakšno knjigo več, za katero nismo vedeli).

Na koncu je vse skupaj pozval naj beremo, saj tako skrbimo za svoje učno-bralne navade, krepimo možgane, razvijamo domišljijo  in p(r)ozornost.

Dostopnost