Petošolci v šoli v naravi v Fari
4. maja 2023

Petošolci smo bili 4. in 5. maja v  šoli v naravi v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Fara.

ČETRTEK, 4. maj 2023

Začeli smo zelo adrenalinsko in preizkušali svoje ravnotežje, spretnosti ter premagovali strah pred višino. Prvi koraki so bili bolj majavi, vsak naslednji pa bolj čvrst in pogumen.

Po kosilu smo imeli pohod do slapu Nežica in nato vse izvira potoka. Ob vzpenjanju do izvira smo lahko občudovali številne lehnjakove slapove. Spoznali smo legendo o deklici Nežici in poimenovanju slapu in izvira po njej. Legenda je žalostna, več o njej zveste, ko pridemo domov. Lahko vam povemo le to, da smo si ogledali tudi grob nesrečne deklice, ki je imela prav posebno barvo las.

Po večerji je bil končno čas za bolj sproščene dejavnosti in druženje po lastni izbiri. Igrali smo družabne igre, namizni tenis, biljard, nogomet in košarko, sestavljali velike lego kocke … Seveda pa ni šlo brez plesa.

PETEK, 5. maj 2023

Dan smo začeli z ogledom Kostelskega gradu in etnološke zbirke, ki nam je predstavila življenje ljudi nekoč. Pod gradom so nas gavge opomnile na to, da je imel grad svoje sodišče in je izrekal tudi najstrožje kazni. Fantje so se pred cerkvijo izogibali kamnu, niso želeli stopiti nanj, saj bi se po starem izročilu potem poročili s prvo punco, ki bi jo zagledali. Na gradu smo se preizkusili tudi v igri  fiks niks, ki so jo po svetu širili krošnjarji. Nekaterim se je sreča le nasmehnila. Z gradu smo lahko občudovali mogočne gozdove v okolici.

Dvodnevno šolo v naravi smo zaključili z ogledom Kočevja in Kočevskega jezera.

Fotografije in besedilo: Renata Gradišar

Dostopnost