Otroški parlament
7. marca 2023

V okviru otroškega parlamenta na OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče je bila organizirana debatna delavnica: Projekt Zelena kohezija

Zavod ZiP (https://zainproti.si/)  je ponudil brezplačno delavnico o debatiranju za učence naše šole. Pogovarjali so se o delovanju občine, sredstvih, ki jih nudi Evropska unija preko projekta Zelena kohezija in usvajali osnove dobre debate in nastopanja. Delavnica je potekala 18. 1. 2023, udeležilo se je 12 učencev 8. in 9. razreda. 5 šolskih ur je udeležencem minilo kot bi mignil, saj jo je izvajal g. Ivan Koruza, ki je učence navdušil s humorjem in strokovnostjo ter jim na poljuden in zanimiv način približal teme delavnice.

G. Koruzi se za izvedeno delavnico najlepše zahvaljujem.

Mentorica otroškega parlamenta: Renata Lesar Hržič

 

Nekaj učencev je zapisalo svoje vtise:

Debatni dan na šoli se mi je zdel zelo zanimiv. Animator je bil zelo zabaven in nam na ‘domač’ način razložil o evropskem skladu, o tem kako se moramo pripraviti na govor če hočemo, da nas ljudje poslušajo, o tem kako mora biti zgrajen govorni nastop in nam predstavil kako mora delovati občina če želi na novo zgraditi stavbo itd..

Še posebej zabavna se mi je zdela igrica pri kateri smo si izbrali like ter se potem zagovarjati, da nas ne bi vrgli iz balona. Ves program je bil super glede na to da je trajal 5. šolskih ur se mi je zdelo, da je zelo hitro minilo. Zelo lepa izkušnja.

Ajda Špehar, 8.a

Bilo mi je zelo všeč, spoznala sem kako poteka dogovarjanje o večjih načrtih… Gospod Koruza je bil do nas zelo prijazen.

Patricija Šurk, 8. a

Meni je bila debaterska delavnica zelo všeč zlasti na koncu, ko smo se v vlogi debaterja preizkusili sami. Tudi g. Ivan Koruza nam je lepo predstavil spretnosti debatiranja. Bilo je zelo zanimivo naučil sem se nekaj novega.😊

Matic Purkart 8.a

Iskreno mislim, da je bila delavnica zelo poučna, zanimiva in kreativno izpeljana. Od nje sem seveda odnesla veliko novega in uporabnega znanja, ki verjamem, da mi bo služilo tudi v prihodnosti. Zelo mi je bil všeč način poučevanja gospoda Ivana Koruze. Zelo praktično je bilo, da je ključne besede in vse pomembne stvari zapisal na tablo in uporabljal mladostnikom bližje besede. Razlage je tudi poenostavil, da smo jih lažje razumeli in si s tem tudi več stvari zapomnili. Med govorjenjem pa je povedal tudi kaj smešnega, da je privabil našo pozornost, zato nam je bilo tudi zelo zabavno sodelovati v tej delavnici. Zelo zabavne so bile tudi igre, kjer smo si sami izmislili argumente. Pri igri smo vsi sodelovali se zabavali in učili. Celotna izkušnja je bila odlična!

Tia Zucca, 8. a

Delavnica v sredo mi je bila zelo všeč. Veliko novega sem se naučil in pridobil nekaj izkušenj. Všeč mi je bilo to, da je naš predavatelj podal resnične primere.

Iztok Merljak, 9. b

Zame je bila delavnica super izkušnja, saj sem se naučila veliko uporabnih stvari, ki mi bodo prišle prav tudi v vsakdanjem življenju. Do sedaj nisem vedela, da obstaja tudi kohezijska politika in to da nam jo je predavatelj predstavil je bilo super, saj mi to lahko pride zelo prav. Hvaležna sem vam in predavatelju Ivanu Koruzi za to izkušnjo in veselilo bi me sodelovati še pri kakšni podobni delavnici.

Sara Sarhatlić, 9. b

Moje mnenje o dnevu, ki smo ga namenili debatiranju je, da smo izvedeli veliko informacij, ki jih še nismo poznali, ter da je bil naš voditelj zelo profesionalen in je vedel s kakšnim pristopom nas mora ogovoriti, da ga bomo poslušali. Dan je bil zelo zanimiv.

Tia Grebenc, 9. b

Meni se je zdelo zanimivo. Znal nas je tudi nasmejati. Imel sem se zelo lepo.

Jan Kraševec, 9. c

Meni je bilo na delavnici z vodstvom Ivana Koruze zelo zanimivo, saj je razlagal »po domače« in poleg tega je razlagal na življenjskih primerih, pri tem pa uporabil še razne vice.

Zoja Ilc, 9. c

Predavanje mi je bilo zelo všeč, saj je bila debata predstavljena na zelo zanimiv in zabaven način. Naučila pa sem se tudi veliko novih stvari, ki mi bodo pomagale dobiti boljšo oceno pri govornem nastopu in boljšem javnem nastopanju.

Kiara Debeljak, 9. c

Predavanje je bilo zanimivo in hkrati zelo poučno. Všeč mi je bilo, da je bilo vzdušje sproščeno in da naš mentor Ivan Koruza ni bil preveč strog. Imeli smo se zelo lepo in se veliko novega naučili. Bilo je zabavno in z veseljem bi še enkrat ponovila to izkušnjo.

Zoja Somrak, 9. c

Ivan Koruza, vir: https://zainproti.si/ekipa/, pridobljeno 7. 3. 2023

 

Dostopnost