Tradicionalni slovenski zajtrk na dan slovenske hrane
22. novembra 2022

Tudi letošnja jesen ni minila brez kruha, masla, medu, mleka in jabolk. Tradicionalni slovenski zajtrk smo obeležili na centralni šoli in obeh podružničnih šolah Turjak in Rob v petek, 18. novembra 2022. Projekt ozavešča o zdravem načinu življenja, pomembnosti zajtrka ter o pomenu lokalno pridelanih živil, kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo hrane in ohranjanje okolja.

Na dan slovenske hrane pa se nismo le zdravo prehranjevali. Učenci so se lahko udeležili različnih delavnic. Že v četrtek so učenci z gospemi iz Društva podeželskih žena in učiteljico Gordano Farazin pekli različne vrste kruha. V petek zjutraj je iz gospodinjske učilnice  zadišalo po slastnih medenjakih, ki so šli kot za med. V zbornici to jutro nismo tiskali delovnih listov, pač pa recept učiteljice Gordane Farazin, ki je skupaj z učenci poskrbela za naše brbončice in želodčke. V  likovni učilnici je učitelj Milan Kastelic z učenci predmetne stopnje poslikaval panjske končnice, v tehniški učilnici sta učiteljica Marjeta Krašovec in ravnatelj Primož Garafol učence spremenila v prave mojstre pri izdelavi sveč iz čebeljega voska. Niso pa bili dejavni le učenci s predmetne stopnje, temveč so tudi učenci na razredni stopnji pokazali svoj umetniški duh s poslikavo panjskih končnic. Ves čas dogajanja so učenci lahko pokusili tudi različne izdelke lokalnih dobaviteljev, razstavljene na stojnicah v avli.

Dogodek smo zaključili ob 10.00, ko smo se na centralni šoli učenci in zaposleni zbrali v avli, kjer smo vsi skupaj zapeli skladbo Čebelar Ansambla Lojzeta Slaka, s harmoniko pa sta nas spremljala učenca 7. a razreda, Kristjan Mehlin in Jaka Praznik.

Posnetek si lahko ogledate pod prispevkom ali na povezavi: https://youtu.be/JidtFGDdwLI.

Živila so nam dostavili:

  • kruh (Iz krušne peči, d. o. o., Videm – Dobrepolje),
  • maslo (Ekološka kmetija Kocjančič, d. o. o., Gotenica),
  • med (Čebelarstvo Dušan Gradišar, Velike Lašče),
  • mleko (Jože Debeljak, dopolnilna dejavnost na kmetiji, Velike Lašče),
  • jabolka (Sadjarska kmetija Uhan, Trebnje).

Avtorica: Polona Bartol

Dostopnost