StritarT
20. decembra 2023

V naši občini je leto 2023 Stritarjevo leto, saj obeležujemo 100 letnico njegove smrti, zato smo na šoli letošnjo jesen namenili različnim dejavnostnim, s katerimi so učenci preko ustvarjanja in raziskovanja spoznavali Stritarja in njegovo delo. Vse skupaj smo poimenovali StritarT.

OBISK STRITARJEVE ROJSTNE VASI

Oktobra so se učenci razredne stopnje peš odpravili do Podsmreke – Stritarjeve rojstne vasi, kjer nas je prijazno sprejela gospa Mojca Praznik. Ogledali so si Stritarjevo kaščo in se v mislih skušali preseliti več kot 100 let nazaj, v čase, ko je tam živel Josip Stritar. Petošolcem je predmete v kašči odlično predstavila sošolka Sara Vesel, učenci pa so predmete po opazovanju tudi narisali.

OBISK STRITARJEVE SPOMINSKE SOBE

V Stritarjevi spominski sobi v Levstikovem domu nas je v oktobru in novembru pričakala gospa Slava Petrič.  Z besedo in petjem nam je približala življenje Stritarja in njegovega prijatelja Levstika. Učenci so jo z navdušenjem poslušali in sodelovali v pogovoru.

STRITAR V ŠOLSKI KNJIŽNICI

Knjižna uganka meseca oktobra se je glasila: Kdo je Boris Miran? Za simbolno nagrado, čokolado z lešniki (jagode smo, zaradi neugodnega letnega časa, izpustili), so se učenci potegovali v dveh kategorijah: pravilni in izvirni odgovori. Učenci so z brskanjem po spletu in literaturi prišli do pravilnih odgovorov, da je to psevdonim Josipa Stritarja, z uporabo domišljije in ustvarjalnosti pa so napisali tudi nekaj izvirnih odgovorov. Naslednja knjižna uganka pa sta bili kar dve Stritarjevi uganki.

Knjižničarka Tanja Šteblaj je v šolski knjižnici pripravila poučen kviz, ki se je prepletal z vprašanji o Stritarju, Levstiku in Trubarju, saj smo konec oktobra praznovali dan reformacije. Učenci so s sodelovanjem in skupinskim delom pridobivali točke in nova znanja o naših pomembnih možeh.

ILUSTRATORJI STRITRJEVE POEZIJE IN MLADI LITERARNI USTVARJALCI

Učenci so vsaj eno Stritarjevih pesmi spoznali pri pouku slovenščine, pri likovni umetnosti pa so jo ilustrirali. Kot napoved izida slikanice z umetniškimi ilustracijami so od novembra otroške umetnine razstavljene pred knjižnico v Levstikovem domu.

Učenci predmetne stopnje so po Stritarjevem zgledu ustvarjali uganke, ki so jih z vsebino postavili v sedanji čas.

NASTOPI UČENCEV NA PRIREDITVAH

Občinsko prireditev ob 100 letnici Stritarjeve smrti so z Žabjo svatbo simpatično pričeli pevci otroškega pevskega zbora, pod vodstvom Vite Mekinda. V nadaljevanju so izbrano  Stritarjevo poezijo doživeto deklamirali Alja, Anja, Eva, Filip, Gaja, Julija, Kaja, Lovrenc, Meri, Rok, Špela in Teja.

Ob izidu Stritarjevih Pesmi za otroke, 3. decembra na Trubarjevi domačiji, so poezijo z zimsko tematiko pripovedovale Anja, Gaja in Zala.

Foto: Boštjan Podlogar

STRITARJEVE DROBNICE

Šolski hodnik smo popestrili z grafiti Stritarjevih drobnic. Čeprav so stare preko sto let, je njihovo sporočilo še danes aktualno.

IZID ŠOLSKEGA GLASILA LEŠNIKI

Zdaj najbrž veste, zakaj se naše šolsko glasilo imenuje Lešniki. Po nekaj letnem premoru ga bomo v tem šolskem letu ponovno obudili in izdali ob slovenskem kulturnem prazniku – februarja 2024.

Janja Samsa

Dostopnost