23. Krpanov kros
24. aprila 2023

23. Krpanov kros – po štirih letih Turjak spet preplavili tekači, letos tudi z dobrodelno noto

V torek, 18. aprila, smo kljub aprilskemu vremenu izpeljali 23. Krpanov kros. Na teku je sodelovalo 350 tekačev iz osmih osnovnih šol. S pomočjo letošnjih prizadevnih devetošolcev smo izpeljali še dobrodelni projekt, v okviru katerega smo zbirali prostovoljne prispevke za Inštitut zlata pentljica, ki združuje otroke z rakom.

Prireditev smo začeli v popoldanskem času s kratkim programom, ki sta ga s pozdravi obogatila gospod župana občine Velike Lašče, Matjaž Hočevar, in ravnatelj šole gostiteljice, gospod Primož Garafol. S teki na 700 metrov dolgi progi so začele devetošolke in v rahlo pospešenem tempu smo zaradi možnosti dežja izpeljali vseh 18 štartov. Prav na koncu so nastopili najmlajši, učenke in učenci prvega razreda, ki so v cilju za svoj prvi nastop na našem teku prejeli spominske medalje.

Ob treh podelitvah smo besedo dali gostoma, članoma Inštituta zlata pentljica, Katarini Hafner in Tomiju Jakši. Predstavila sta delovanje organizacije, ki predvsem z osveščanjem pomaga otrokom z rakom in tistim, ki se po zdravljenju ponovno vračajo v svoje nekdanje življenje.

Na posebni stojnici so predstavnice devetošolcev skozi vse popoldne ponujale prisotnim zdrave žitne prigrizke in limonado. Oboje so na dan teka zjutraj pomagali pripraviti učenci devetega razreda in tako izpeljali še eno dobrodelno akcijo. Akcijo so z donacijo sestavin pomagali izpeljati v podjetju Geaprodukt in v Kmetijski zadrugi Velike Lašče, za kar se jim tudi na tem mestu najlepše zahvaljujemo.

Tako po organizacijski kot po tekmovalni plati je 23. Krpanov kros odlično uspel. V tekmovalnem smislu sta največ uspeha poželi OŠ Dobrova (14) in domača OŠ Primoža Trubarja (13 medalj).

Zahvaljujemo se članom PGD Turjak, ki so s svojim prostovoljnim delom ponovno pomagali izpeljati prireditev, Občini Velike Lašče za stojnice in zaščitni šotor ter najemniku zemljišča, Klemnu Cimermanu, ki nas je bil pripravljen gostiti na slikoviti lokaciji.

Bojan Novak

Dostopnost