Pipan se pokaže, Gal Peterlin, 5. a

Natečaj: Če bi danes Pipan še živel … Pustimo našo vodo čisto!

 

PIPAN SE POKAŽE

V okolici Velikih Lašč je živel povodni mož Pipan, ki se je boril za čisto vodo. 

Pipan je bil skrit podvodni mož, živel je v požiralniku Brbovec. Oblečen je bil v bel plašč, zlate gumbe, rjav klobuk in modre škornje. Prikazoval se je tudi v okolici Malih Lašč in v potok vlekel umazane otroke, čiste otroke pa je nagrajeval tako, da ko je bila suša, je zalil travo, pozimi pa je priklical dež, da je stopil sneg. 

Bil pa je zelo umazan fant po imenu Janez. Na srečo je bil zelo bister, iznajdljiv in prebrisan, zato ga Pipan ni mogel ujeti. Nekega dne pa se je fant sprehajal po vasi in ga je Pipan ujel v svoje roke. Odpeljal ga je v potok, ki je vodil do požiralnika. Janez mu je obljubil, da bo prepričal vse ljudi, da ne bodo onesnaževali vode in da bodo čisti. Pipan je rekel, da če ne izpolni obljube, ga bo celo življenje  preganjala nevihta. Ko ga je Pipan izpustil, je Janez pripravil načrt in skrivališče, kamor se bo skril pred Pipanom.  

Naslednji teden je Pipan šel po Velikih Laščah, a čisto nič drugače ni bilo kot prejšnji teden. Pipan je pobesnel, iz neba je začelo liti. Janez je to videl in ostal v skrivališču, dokler ga ni poplavilo. Naslednji dan je Janez odšel do Pipana in mu obljubil, da se bo res umival in opominjal vse ljudi v svoji okolici, naj  skrbijo za čisto vodo in se redno umivajo.  

Od tistega dne dalje je bil Janez vedno čist, Pipana pa ni nihče več videl.  

 

Gal Peterlin, 5. a 

Mentorica: Renata Gradišar

(Visited 36 times, 1 visits today)
Dostopnost