Pipan, Lucija Zabukovec, 5. a

Natečaj: Če bi danes Pipan še živel … Pustimo našo vodo čisto!

 

PIPAN 

Pred davnimi časi je živel Pipan. Pipan je ohranjal vode čiste. Živel je v požiralniku Brbovec. 

Nekega dne so se otroci igrali pri požiralniku. Otrok po imenu Jaka je papirčke bonbonov metal na tla. Otroci so se še zmeraj igrali. Razen Jaka, ki je sedel na tleh in jedel bonbone. Čez nekaj časa se je prikazal Pipan. Vzel je Jaka in odšel nazaj. Odpeljal ga je v Zajčjo jamo. 

Pipan je imel jamo zelo zelo lepo urejeno. Jaka je bil zelo prestrašen. Ogledoval si je okolico. Presenečen je bil, ker je videl toliko vrat. Pipan je prišel do njega in mu rekel: “Jaka spustil te bom le, če mi boš eno leto čistil stanovanje!” Jaka pa mu je odgovoril, da bo.  

Čistil mu je že dva tedna. Danes se je spet odpravil čistit, ko je zagledal nekaj čudnega. Na tleh je zagledal ključ. Pobral ga je in pogledal naokoli. Videl je vrata, ki jih še nikoli ni videl. Poskusih jih je odpreti, pa ni šlo. Vzel je ključ, ga dal v ključavnico in vrata so se odprla. Notri je zagledal dve ogromni skrinji. Na tleh pred prvo skrinjo je pisalo: Pomaga nam zvečer, podnevi pa zelo malo. Jaka je razmišljal. Bila je uganka. Jaka je razmišljal, a ni vedel, kaj pomeni. Zaslišal je korake, kako nekdo prihaja iz drugega nadstropja. Jaka je hitro zaprl vrata in  stekel v kuhinjo. Vrata so izginila. Pipan je prišel do Jaka in mu rekel, da je hiša zelo lepo pospravljena. Rekel mu je še, da za danes lahko neha s pospravljanjem.  

Kmalu je prišla noč. Pipan in Jaka sta se odpravila spat, ampak Jaka ni mogel zaspati. Še zmeraj je razmišljal o vratih in uganki. “Pomaga nam zvečer, podnevi pa zelo malo.” Odločil se je, da gre še enkrat pogledat skrinjo. Šel je dol, a vrat ni bilo. Čakal je še malo in vrata so se pokazala. Vstopil je in šele sedaj se je spomnil, kaj uganka pomeni. Odgovor je luč.  

V sobi je bila majhna luč. Vzel je lestev, splezal do luči in notri je bil ključ. Zdaj se je še na drugi skrinji pokazala uganka. Bile so besede in v navodilih je pisalo, da razvrstiš besede v pravilen vrstni red. Pisalo pa je: VSE OHRANI ČISTE VODE.  Jaka je razmišljal. Pomislil je, da bi bil lahko vrstni red: OHRANI VSE ČISTE VODE. Ampak se ni zgodilo nič. Razmišljal je še dolgo časa. Lahko bi bilo pa: OHRANI VSE VODE ČISTE. In skrinji sta se odprli. V eni je bilo ogromno zlata, v drugi pa luknja in lestev. Jaka je pogledal v luknjo. Pogledal je okoli sebe in zagledal kletke. V njih so bili otroci. Rekli so mu, da so pri Pipanu zato, ker so tudi oni onesnaževali vodo in naravo. Prosili so ga, naj jih reši. Odprl je kletke in rešil otroke. Otroci in Jure so zbežali.  

Otroci so se vrnili k svojim staršem. Odločili so se, da ne bodo več onesnaževali narave.  

Nihče pa ne ve, kaj se je zgodilo s Pipanom. 

 

Lucija Zabukovec, 5. a 

Mentorica: Renata Gradišar

 

 

(Visited 30 times, 1 visits today)
Dostopnost