Moje srečanje s Pipanom, Ela Košir, 5. b

Natečaj: Če bi danes Pipan še živel … Pustimo našo vodo čisto!

 

MOJE SREČANJE S PIPANOM 

 Bila sem povsem običajna deklica, dokler se nisem srečala s Pipanom. 

Ob  sobotah sem rada hodila do potoka. Tam sem se vedno igrala. Ko sem prvo soboto v juliju odšla do potoka, sem zaslišala brbotanje vode. Z vodne gladine  se je dvignila ena roka, nato še druga. Naenkrat sem zagledala celotno telo. Imel je živo rumene oči, smaragdno zeleno kožo, dolge turkizne lase. Velik je bil približno kot malo manjši normalni človek. Oblečen je bil v temen plašč, ki je bil zelo raztrgan in umazan od krvi.  

Kar naenkrat pred mano ni bila več postava, na kateri je pisalo ime Pipan. Namesto njega je stal nek moški. Vprašal me je, kako mi je ime. Nisem mu odgovorila, zato me je vzel pod svoj plašč. Pojavila sem se v temni, smrdeči in umazani vodni jami. Bila sem priklenjena s travo in vejami. Tik za tem sem opazila senco Pipana. Vse je bilo obsijano z baklami, ko pa se mi je Pipan približal, so ugasnile. Za njim je lezla dolga kača. Pipan se je vstavil in počakal, da mu je kača zlezla okoli  vratu. Spet je začel korakati proti meni. Ko je stal tik pred mano, se je kača stegnila proti meni, da se me je že skoraj dotaknila. Pipana sem vprašala, kje smo. Samo zavil je z očmi in rekel, da v požiralniku.  

Zdaj se mi  je posvetilo, zakaj sem slišala šumenje vode. Nato je še povedal, da ugrabi poredne in umazane otroke, dokler ne priznajo, kako so umazani ali poredni. Ugrabi pa tudi skrbne do narave, da mu bodo pomagali. Nato sem ga vprašala, zakaj sem priklenjena. Ni mi odgovoril na vprašanje, ampak me je vprašal, kako mislim, da je ime kači. Dal mi je en poizkus in eno uro časa, da ugotovim. Povedal je še to, da mi pusti kačo, da mi mogoče kaj pomaga. Ko je odšel, se je kača raztegnila in na njej so se pokazale črke, ki so sestavile ime Pipan. Črke so se pomešale in pokazale ime Nipap. Ime se je takoj zbrisalo in spet se je pojavil Pipan, tokrat z mojo prijateljico Katjo. Rekel je, da mi je pripeljal pomoč pri iskanju imen. Ime morava ugotoviti, da nama da napoj, s katerim bi lahko očistili naravo. Takoj ko je Katja pristopila k meni, sem ji povedala, da je kači ime Nipap. Ko sva povedali ime, se je Pipan spremenil v stekleničko z živo modrim napojem in zraven je ležala knjiga, na kateri je pisalo: Navodila za uporabo živo modrega napoja. Na steklenički je pisalo: Živo modri napoj. V knjigi je pisalo: Ob ugotovitvi imena kače (Nipap) se Pipan spremeni v napoj za očiščenje narave. Pipan je divji mož, ki varuje naravo. Sam ne more uporabiti napoja, gre za zakleti urok. Njegova kača se čez en mesec spremeni nazaj v Pipana. Eden od nas pa postane kača. Vsakič pa se pojavi drugo sredstvo za čiščenje narave. Knjiga in navodila se tudi spremenijo. Navodila za uporabo napoja: Ves napoj zlijemo v potok, ki ni onesnažen. Če je onesnažen, se napoj razblini in kača, ki se mora spremeniti v Pipana, umre. Počakati pa moramo cel mesec … In tako naprej.  

Najprej se je pojavilo vprašanje, kako priti ven. Kača se je začela plaziti in midve sva ji sledili. Hodili sva po blatnih rovih, dokler nisva prišli do potoka. Kača se je odplazila drugam. Presodili sva, da je to najbolj čist potok. Ugotovili sva, da je to tisti potok, kamor rada zahajam. Napoj sem zlila v potok. Pojavili so se mehurčki, iz katerih se je pokazalo besedilo: Nalogo sta uspešno opravili. Deset let ne smeta zahajati sem. Ne povem vama, zakaj. Vrnita se točno čez deset let in en mesec, da se vama zahvalim. Nikomur nič ne omenjajta Pipana. Besedilo je zbledelo. Nekaj je zašumelo in stekli sva domov. 

Bova še videli, če se bova res vrnili. Ampak vseeno mislim, da se bova. 

 

Ela Košir, 5. b 

Mentorica: Mimica Gačnik

(Visited 25 times, 1 visits today)
Dostopnost