Svetovalna služba – eUčilnica

Spoštovani starši, dragi učenci!

ČAS KORONA VIRUSA

Pripenjam zapis naše šolske psihologinje, gospe Irene Budič Pavlič, ki ste ga lahko prebrali tudi na prvi strani šolske spletne strani. Dodajam tudi zbirko idej, ki so omenjene v zapisu.
Čas korona virusa
KRATKOČASNICE

POMOČ V STISKI

Če čutite stisko v obliki strahu, nezaupanja, nestrpnosti, obupa, občutka nemoči, praznine in osamljenosti, niste edini.

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Ljubljana je odprl posebno linijo za psihosocialno podporo vsem, ki v teh dneh občutijo stisko zaradi nastale situacije.

Na številko 01 600 93 26 nas lahko pokličete vsak dan od 16. do 20. ure in z vami se bomo pogovarjali prostovoljci terapevti iz SKZP (Slovenske krovne zveze za psihoterapijo) in vam nudili strokovno psihosocialno podporo.

Z istim prostovoljcem ali prostovoljko se lahko dogovorite za ponovni klic, če si to želite.

Človek, ki pokliče, ni več sam.

_______________________________________________________________________________________________________________

V tej spletni učilnici se bom trudila večkrat objaviti uporaben material, ki vam bo v pomoč, oporo, razvedrilo v teh dneh. Nekaj za starše, nekaj za učence, nekaj za vse vas.

IDEJE, PREDLOGI, NASVETI …

– BREZPLAČNI SPLETNI SEMINAR: KAKO ŽIVETI S SPREMEMBAMI IN OHRANJATI RAVNOTEŽJE (Otroci in mladostniki v času omejitev in socialne izolacije)
V petek, 29. 5. 2020 od 18. do 19. ure, Slovenska krovna zveza za psihoterapijo vabi na brezplačni spletni seminar. Izvajala ga bosta dr. Albert in Leonida Mrgole.
Predavanje je namenjeno staršem, svetovalnim delavcem, ravnateljem, strokovnim delavcem na področju vzgoje in družine ter vsem, ki vas tema zanima.
Kot vedno bosta Albert in Leonida znanje in veščine vključila v konkretne, praktične primere, ki so v vsakdanjem življenju lažje predstavljivi. Zajela bosta starostno skupino predšolskih otrok, šolskih otrok in najstnikov.
Temeljno sporočilo predavanja je, kako razumeti naše otroke preko njihovih potreb in se (empatično) odzivati na način, da bodo iz tega obdobja izšli čim manj ‘poškodovani’.
– Zavedanje otrokovih potreb
– Odzivanje na otrokove potrebe z empatijo
– Odzivanje na čustva
– Kako s praktičnimi rešitvami zmanjšamo napetost
– Kako ponovno obnovimo izgubljeni stik
Udeležba na spletnem seminarju je BREZPLAČNA, vendar je obvezna predhodna PRIJAVA, saj je število mest omejeno. Prijave sprejemajo do zapolnitve mest oz. najkasneje do 14. ure na dan seminarja.
Navodila za sledenje spletnemu seminarju boste prejeli na vaš elektronski naslov ob potrjeni prijavi oz. pred izvedbo spletnega seminarja.

– LOGOUT – Center pomoči pri prekomerni rabi interneta: ROKout! Mala šola spletnih vsebin
Kot je zapisano zgoraj, Logout je Center pomoči pri prekomerni rabi interneta. Eden njihovih svetovalcev, socialni pedagog Rok Gumzej, v kratkih oddajah na duhovit način predstavlja sproščeno, a hkrati varno rabo interneta.
Vabljeni tudi k pregledu njihove spletne strani. Rešite lahko (ne nujno samo vaši otroci, mogoče tudi vi) kviz o zasvojenosti z video igrami. Mogoče vas rezultati presenetijo.

– PREPROSTO DOMA Z LEONIDO IN ALBERTOM
Leonido in Alberta Mrgoleta, strokovnjaka na področju odnosov in vzgoje, sem na tem mestu pred časom že omenila. V času korona virusa pa ju je podprla ena od trgovskih verig, ki jih najdemo tudi v Sloveniji, in občasno pod njihovim okriljem na Facebook strani Preprosto doma z Leonido in Albertom objavljata različne nasvete za kvalitetno družinsko življenje.

– PREHRANSKI NASVETI
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil knjižico prehranskih nasvetov, ki nam pridejo še posebej prav v času nove virusne bolezni. Vsekakor pa jih bomo lahko s pridom izkoristili tudi takrat, ko se bo življenje postavilo v nove “stare tirnice”.

– KRATKI NASVETI ZA UČENJE
Akademija odličnosti in mag. Darko Hederih, dipl. psiholog objavljajo kratke in preproste nasvete za učinkovito učenje. Posnetki (webinarji) so vidni tudi tistim, ki nimajo Facebook-a.
Turbo namigi.

– STARŠEVSTVO V ČASU COVID-19
Svetovna zdravstvena organizacija WHO je v sodelovanju še z nekaterimi drugimi organizacijami pripravili kratke in jasne nasvete o starševstvu v času korona virusa. Toplo priporočamo ogled spodnjih plakatov.
1 – Čas ena na ena
2 – Bodite pozitivni
3 – Načrtujte
4 – Neprimerno vedenje
5 – Ostanite mirni in upravljajte s stresom
6 – Pogovor o COVID-19

– KORISTNE POVEZAVE ZA STARŠE IN UČENCE
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) preko spletne strani projekta ZDAJ (Zdravje danes za jutri) ponuja več koristnih povezav za vse člane družine. Nekatere prilagam spodaj (tičejo se predvsem časa korone virusa), gotovo pa boste našli še kaj zase, če pobrskate po spletni strani zdaj.net.
Spletna svetovalnica #tosemjaz.
Gradiva za starše, otroke in mladostnike v času koronavirusa (Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Ljubljana).
Galaktični vodnik o korona virusu.
Kako podpreti otroke v času koronavirusa.

– SPROŠČANJE
Vsak zase ve, kaj ga sprošča. Poslušanje glasbe, branje knjige, joga, šport, slikanje… možnosti je nešteto. Ena od njih je tudi progresivna mišična relaksacija. Gre za preprosto tehniko sproščanja, ki jo lahko izvajamo pravzaprav kjerkoli (starši v službi pred zahtevno nalogo, sestankom; otroci v šoli pred ocenjevanjem), ko se je enkrat naučimo. Konkretne napotke za izvedbo najdete na spodnjih povezavah.
Progresivna mišična relaksacija – splet.
Navodila za progresivno mišično relaksacijo
Lahko se jo naučite iz zgornjih zapisov ali pa preprosto poslušate posnetek in sledite navodilom.

– NAJ SE OTROCI TUDI DOLGOČASIJO
V tem trenutku vašim otrokom gotovo ni dolgčas. Dela za šolo imajo precej, mogoče so vključeni tudi v glasbeno šolo na daljavo, redno trenirajo izbran šport in še kaj bi se našlo. Pa vseeno vsaj v razmislek (poletje in s tem šolske počitnice se kljub korona virusu in trenutni izolaciji bližajo). Žal že pokojni danski družinski terapevt, predavatelj in eden od vodilnih avtorjev v razpravi o vzgoji otrok, Jesper Juul je zapisal krajše razmišljanje na temo dolgčasa pri otrocih.
Jesper Juul: Naj se otroci tudi dolgočasijo

– SLOVENSKI PLANINSKI MUZEJ NA SPLETU
Že res, da si moramo vzeti čas tudi za rekreacijo in gibanje na svežem zraku, a vseeno ni priporočljivo, da se v tem času odpravimo na kakšne posebej zahtevne pohode v hribe. Lahko pa se s pomočjo Slovenskega planinskega muzeja naučimo kaj novega o slovenskih gorah in pohodništvu. Pripravili so preproste in poučne naloge, tudi za najmlajše. Primerne so za celo družino.
Planinko vabi

– PODPORNA TOČKA: RAZLAGAMO.SI
Na pobudo treh fakultet Univerze v Mariboru: Pedagoške fakultete, Fakultete za naravoslovje in matematiko ter Filozofske fakultete, je vzpostavljena skupna izobraževalna podporna točka www.razlagamo.si.
Več o delovanju tega spletnega mesta, si lahko preberete  v tem prispevku.

– 2. APRIL – DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU
Pred kratkim je izšla knjiga Mateje Tominšek Perovšek  Moj prijatelj Oli. Avtorica pravi, da knjigo posveča vsem, ki so drugačni in imajo zaradi te svoje drugačnosti težave z ljudmi okoli sebe. Knjiga pomembno prispeva k vrstniškemu razumevanju drugačnosti in avtizma. Od 2. aprila, ko obeležujemo dan zavedanja o avtizmu, je na spletu dostopen avdio zapis knjige (pod sliko knjige, zavihek Priložene datoteke), lahko pa tudi “prelistate” knjigo. Polurni posnetek je lahko prijeten del večerne rutine (stiskanje družine na kavču ali v postelji s knjigo v roki) za otroke tja do 6. razreda osnovne šole.

– GLEDALIŠKA PREDSTAVA S KAVČA – 2. DEL
Tudi tokrat vas vabim, da si ogledate posnetek predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana. Po knjižni predlogi Vinka Möderndorferja in v njegovi režiji je nastala predstava o drugačnosti in normalnosti, Kit na plaži. Več si lahko preberete na spletni strani LGL.
Toplo priporočam, da si predstavo ogleda celotna družina (priporočljiva je za otroke od 9. leta starosti dalje). Čaka vas veliko iztočnic za pogovor.
Posnetek predstave: KIT NA PLAŽI

– ZA STARŠE – O ODGOVORNOSTI
Dr. Kristijan Musek Lešnik je na spletu objavil kratek zapis o odgovornosti. Odgovornost je namreč ena od najpomembnejših lastnosti, ki jih otrok in mlad človek lahko razvije v času odraščanja. Ta lastnost se razvije z opazovanjem odraslih in nam ni prirojena. Zato je še kako pomembno, da smo  odrasli pozorni na lastna dejanja, saj smo otrokom in mladim zgled. Starši še posebej velik.
Odgovornost – Kaj lahko predam mojim otrokom in učencem?

– ZA STARŠE – O NAJSTNIKIH IN ŠE ČEM
Priznana slovenska strokovnjaka za odnose Leonida in Albert Mrgole, ki se kot terapevta posvečata tudi vprašanjem vzgoje, na svoji Facebook strani Izštekani najstniki in starši, ki štekajo (po naslovu njune odlične knjige, priročnika za vzgojo najstnikov) objavljata videe, ki so nam lahko v pomoč in oporo. Ko ne vemo, kaj bi rekli svojemu najstniku, ko hoče ven ravno zdaj, ko je druženje izven družinskega kroga prepovedano; o učenju na domu in kako se imeti lepo v družini…  Videi so sproščeni, življenjski, praktični. Tem je veliko, pobrskajte po arhivu njunih objav (zavihek video) in poiščite kakšno zase.
Spodaj pa povezava do enega izmed “spletnih predavanj”.

Izštekani najstniki in starši, ki štekajo: Video (Najstniki in druženje ali kako jih lahko razumemo)

Če Facebook profila nimate, pa lahko nekatera njuna predavanja (a žal ne ta, zgoraj omenjena) najdete na youtubu (npr.: Izštekani najstniki in starši, ki štekajo).

– VARNO NA SPLETU
V teh dneh hote ali nehote vaši otroci še več časa preživijo za računalnikom, na spletu. Pomembno je, da ste pozorni na to, katere vsebine prebirajo na spletu (gotovo niso samo šolske) in da kljub temu oz. prav zato, ker računalnik uporabljajo tudi za šolsko delo, uporabo računalnika omejite. Na spletni strani Safe.si najdete starši veliko nasvetov za varno in pametno uporabo spleta na splošno, pa tudi učenci lahko pobrskajo med poučnimi vsebinami, prilagojenimi njihovi starosti.

– GREMO V ŽIVALSKI VRT
Ker to v tem trenutku žal ne gre in ker pravzaprav večina od nas nikoli ne bo imela možnosti obiskati določenih živalskih vrtov po svetu, so tu spletne kamere.
Ideja za prihajajoči vikend: obisk živalskega vrta. Uživajte. 🙂

– DIGITALNA SOLIDARNOST
Veliko število podjetij se je odločilo, da bo tem v “zanimivem” času, ki ga večinoma preživimo doma, solidarnih. In sicer tako, da ponujajo brezplačne storitve, ugodnosti ali rešitve za olajšanje življenja ljudi. Pobrskajte po spodnji spletni strani Digitalna solidarnost in zagotovo boste našli tudi kaj zase. Avtorji spletne strani poudarjajo, da se nove informacije o ugodnostih dodajajo vsak dan, tudi ob vikendih.

SAMOSTOJNOST OTROK PRI OPRAVILIH DOMA
Da v teh dneh, ko bomo potrebovali pomoč drug drugega, ne bo kakšnih izgovorov s strani vaših otrok, spoštovani starši. 🙂
Knjižica Izobraževalnega centra Pika (Center Janeza Levca), ki na kratko in jasno predstavi, kaj na področju samostojnosti lahko pričakujemo od otroka v določenem starostnem obdobju ter nekaj smernic in nasvetov za doseganje želenih ciljev.
Na-poti-v-samostojnost-IC-Pika-splet-januar-2019

– BREZPLAČNE ZVOČNE PRAVLJICE
Gotovo ste to možnost zasledili že preko socialnih medijev. Potrebnih je nekaj preprostih klikov oz. dotikov zaslona, elektronski naslov ali Facebook račun in zvočne pravljice bodo na dosegu roke (za 90 dni, kasneje vam naročnine ne bodo podaljšali in niti ne zaračunali; po 90-ih dneh bomo pa ja ponovno “med ljudmi” 🙂 ).
Za mlajše (in tudi starejše otroke) je izredno pomembno, da razvijajo tudi slušno pozornost brez vidnih dražljajev. Vzemite si čas, stisnite se drug k drugemu na kavču ali v postelji in poslušajte izbrano pravljico. Otroci lahko po poslušanju pravljico še obnovijo in s tem urijo besedni zaklad in tvorjenje povedi. Lahko pa preprosto samo uživate. 🙂
Zvočne pravljice.

– GLEDALIŠKA PREDSTAVA S KAVČA
Lutkovno gledališče Ljubljana je zaprlo svoja vrata, a odprlo dostop za brezplačen ogled posnetka njihove predstave Vihar v glavi. Namenjena je otrokom od 12. leta dalje in toplo priporočam, da si jo ogledate skupaj, starši in otroci.

Posnetek predstave VIHAR V GLAVI

O predstavi (vir: lgl.si):
Gledališko avanturo Vihar v glavi je režiser Primož Ekart zasnoval na podlagi dramskega besedila Brainstorm avtorjev Neda Glasierja in Emily Lim. Originalno besedilo je nastalo v londonski produkcijski hiši Company Three v sodelovanju s trinajstimi najstniki-igralci, ideja zanj pa je izhajala iz najnovejših znanstvenih odkritij na področju nevroznanosti oz. ugotovitev o tem, kako se delovanje možganov v najstniški dobi razlikuje od njihovega delovanja pri odrasli osebi. Kar 86 milijard nevronov v tem obdobju sproža najrazličnejše dnevne spremembe, hkrati pa omogoča mladostniško eksplozijo kreativnosti, drznosti, vznemirjenja in poguma.
Ustvarjalna ekipa predstave je leta 2017 prek avdicije, na katero se je prijavilo več kot 100 mladih, izbrala skupino sedemnajstih mladostnikov med 14. in 19. letom. Besedilo slovenske uprizoritve je nastajalo sproti, tekom šestmesečnega procesa, v njem pa se originalna predloga prepleta z osebnimi izkušnjami in zgodbami sodelujočih najstnikov. Predstava tako poleg znanstvenega vpogleda v delovanje možganov razpira tudi čustveni svet mladih, predvsem v odnosu do staršev, pa tudi svet njihovih želja, pričakovanj, strahov in upanj za prihodnost.

NASVETI ZA STARŠE
Ekipa Psihosocialne svetovalnice za študent(k)e s Pedagoške fakultete v Ljubljani je pripravila nekaj smernic, za katere verjamem, da vam bodo v teh dneh prišle prav.
Organizirati se ob nastalih spremembah

– DRUŽINSKI URNIK, URNIK DELA
V teh dneh, ko bomo ostajali za štirimi stenami ali pa se na svežem zraku družili z istimi osebami kot doma, nam ne bo enostavno. Starši bomo morali opravljati delo na daljavo, učenci se boste morali posvetiti tudi šoli. Vse skupaj pa nas čakajo še vsakodnevne družinske obveznosti in seveda tudi užitki.
Da bo vse to lažje potekalo in da bo doma manj slabe volje, priporočam, da si oblikujete nov, čisto drugačen, družinski urnik. Razmislite, kaj je potrebno postoriti tekom enega dne, kaj bi si želeli početi skupaj in kaj vsak sam (zelo pomembno je, da si vsak član vaše družine vzame tudi čas zase, si izbori svoj prostorček v vašem stanovanju oz. hiši, kjer bo lahko povsem sam). Vsak od vas naj prispeva svoje ideje. Z dovoljenjem avtorice objavljam predlog takega družinskega urnika.

(vidljivost slike je malce slabša, sliko povečate tako, da nanjo kliknete)

Učenci, tudi vi boste potrebovali urnik dela. Svetovalne delavke šole smo vam zato pripravile tabelo za tedensko organizacijo.
Tedenska organizacija po dnevih

Ostanite zdravi in pazite nase!

Vesna Hladnik, svetovalna delavka

(Visited 3 times, 1 visits today)
Dostopnost