Petošolci na ekskurziji

Proti koncu maja smo se z učenci odpravili proti Kostanjevici na Krki. Na celodnevnem izletu smo spoznavali naravne in družbene značilnosti Dolenjske in Krške kotline.

Naša prva postaja j bil Žužemberk. Tu smo pomalicali in pogledali notranjost grajskega obzidja. Grad je na naravno varnem mestu na vzpetini nad reko Krko. V nadaljevanju poti so nas spremljali vinogradi z zidanicami in soteska, ki se je kmalu začela širiti v dolino, od Novega mesta dalje pa v Krško kotlino.

V Malencah pri Kostanjevici smo obiskali kmetijo Jordan, ki se ukvarja s pridelavo sadja in zelenjave. Z nekaterimi pridelki oskrbujejo tudi našo šolo (za malico in Šolsko  shemo).  Predstavili so nam svoje delo, nato pa so nas povabili v obsežne nasade jagod, ki so nas z močno rdečo barvo in omamnim vonjem kar vabile, da sežemo po njih. Vsak se je najedel do sitega, pa še za domov so jih nabrali vsak eno posodico. Družini Jordan se lepo zahvaljujemo za gostoljubje.

Sledila je vožnja s kanujem okoli mesta Kostanjevica in ogled kraja. Nekateri so se s kanujem prvič vozili in je bila to zanje prva tovrstna izkušnja. Nekateri so v tem bolj izkušeni, vsi pa so zelo uživali.

Za zaključek smo se zapeljali še v Pleterje. Pogledali smo film o kartuzijanskem samostanu, nato pa še muzej na prostem in nekaj domačih živali.

Dan je hitro minil. Učenci so dobili kar nekaj novih spoznanj, povezovali so šolsko znanje s pokrajino, predvsem pa se veliko družili.

razredničarke  Petra, Anamarija in Mimica

(Visited 50 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost