Šola Primoža Trubarja sodeluje z različnimi društvi in si prizadeva učence seznanjati z našo bogato kulturno dediščino. V božično novoletnem času Društvo podeželskih žena Velike Lašče že nekaj let pripravlja razstavo poprtnikov ali župnekov, kakor se ta praznični kruh imenuje pri nas. To je boljši kruh o katerem krožijo različne zgodbe. Okrašen je s ptički iz testa, kitami različnih vrst in božičnimi motivi. Nekateri kruhi so prave mojstrovine, ki jih z ljubeznijo ustvarijo roke kmečkih žena. S peko tega kruha pa se srečamo tudi v šoli. Letos se je peke poprtnikov udeležilo 8 deklet iz različnih razredov: Manca Bavdek in Teja Leščanec iz 9.a, Nastja Rupar in Dominika Dolšak iz 9. b, Tinkara Perhaj iz 6. b, Klara Perhaj iz 7 b., Urška Jeseničnik in Mateja Vodišek iz 7. a razreda.
Njihova mentorica je bila gospa Milka Debeljak, ki nam tudi sicer pri peki raznih dobrot rada priskoči na pomoč. Dekleta so svoje izdelke predstavile na 2. državni razstavi poprtnikov in drugih božičnih kruhov na Vidmu v Jakličevem domu, ki je bila 12. in13. decembra 2014. Ocenjevala jih je strokovna komisija. Teja Leščanec je prejela zlato priznanje, ostale pa srebrnega. Vsem dekletom čestitamo. Mogoče se bodo opogumile in drugo leto same spekle svoje poprtnike.
Naj omenim, da so članice DPŽ Velike Lašče, 3. januarja 2015 pripravile razstavo poprtnikov v župnišču v Velikih Laščah, ki je postala že tradicionalna. Svoj poprtnik je prinesla tudi Teja Leščanec, ki je poprtnik spekla drugič čisto sama. Ogledali pa smo si lahko tudi poprtnike, ki so jih ustvarile roke naših fantov pri predmetu Načini priprve hrane, seveda tudi pod mentorstvom gospe Milke Debeljak.